Świąteczny piernik staropolski |
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz
|
wtorek, 16 grudnia 2014 18:32 |
Prezentujemy przepis na świąteczny piernik staropolski długo dojrzewający.
|
Składniki: (szklanka w tym przepisie to 250 ml)
½ kg prawdziwego miodu
2 szklanki cukru
25 dag smalcu (masła)
1 kg dobrej jakości mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki zimnego mleka
½ łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika (można zrobić własną kompozycję)
Powidła śliwkowe
Składniki na polewę czekoladową
|
Wykonanie - etap I:
1/2 kg miodu, 2 szklanki cukru oraz 25 dag masła (smalcu) podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia. Masę ostudzić. Do chłodnej lub zaledwie letniej masy dodać stopniowo: 1 kg mąki, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w ½ szklanki zimnego mleka, ½ łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przyprawy do piernika. Można też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
Ciasto starannie wyrobić (wyrabianie mikserem końcówką typu „hak”, innym razem łyżką, a następnie ręką), przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce, np. do lodówki, by powoli dojrzało – na kilka (2-6) tygodni. Można je przechowywać nawet kilka miesięcy.
Wykonanie - etap II:
Pieczenie:
Zimne, wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na 2-6 części (w zależności od blachy), rozwałkowujemy (im cieńsze placki, tym lepiej - około 1-1,5 cm), pieczemy (blacha wysmarowana tłuszczem, temp. 160-180 stopni) przez około 15-20 min. do raczej suchego patyczka. Nie można zbyt szybko wyjmować ciasta gorącego z blachy, może się kruszyć.
Ochłodzone placki należy przełożyć powidłami.
Smacznego!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
My, aby poprawić walory smakowe piernika, przełożyliśmy placki masą z kaszy manny i powidłami.
Piernik miał zagościć na świątecznych stołach w domach uczestników Krainy słodkości. Jednak z relacji wynika, że - niestety - ciasto "rozeszło się", a to oznacza, że wypiek nam się udał!
|
|
|
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz
|
wtorek, 16 grudnia 2014 17:45 |
Prezentujemy apetyczne babeczki z czekoladą i chili upieczone przez uczestników zajęć Kraina słodkości.
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni Celsjusza. W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i chili; w drugiej roztopione masło, jajka, maślankę.
Połączyć składniki suche z mokrymi, dodać pokrojoną czekoladę (w kostkę), wymieszać, przelać do form na muffiny i piec około 20 min.
Palce lizać!
|
Składniki (około 20 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maślanki
0,75 szklanki cukru
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki chili (z tą przyprawą należy uważać!)
|
/przepis na muffiny z czekoladą zaczerpnięto z książki "Pyszne 25" Anny Starmach/
Niebawem wypróbujemy przepisy na muffiny z krówkami i domowe sezamki :)
|
|
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz
|
poniedziałek, 15 grudnia 2014 22:11 |
Choinka z pierniczków
|
Składniki (na ok. 3 blachy): • 550g mąki • 300g miodu • 100g cukru pudru • 120g masła • 1 jajko • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki kakao • przyprawa do piernika
|
Wykonanie:
Miód i masło podgrzać, doprowadzić do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Odstawić do przestudzenia. Mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika wymieszać razem. Dodać masło z miodem i jajko. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki.
|
Świąteczna babka ucierana |
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz
|
piątek, 05 grudnia 2014 22:10 |
|
Składniki:
25 dag margaryny
6 jaj
30 dag mąki
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
10 dag bakalii
Sposób wykonania:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, następnie naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę, na końcu wymieszać bakalie (można je lekko oprószyć mąką, żeby nie opadły). Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać. Na dno foremki przełożyć ciasto białe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Delikatnie docisnąć do dna drewnianą łopatką. Piec przez około 40 min. w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza.
|
Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
/przepis wzięty z książki "Wielka księga ciast siostry Anastazji"/
Do naszych babeczek wykorzystaliśmy mniejsze foremki - mnóstwo babeczek to wiele radości. Samodzielnie je ozdobiliśmy - kwiatki wykonaliśmy z lukru plastycznego i barwników spożywczych. Są naprawdę przepyszne!
|
|
Wpisany przez Administrator
|
poniedziałek, 02 lutego 2015 00:00 |
Eklerki, ptysie
|
Więcej…
|
Zapraszamy do Krainy słodkości! |
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz
|
piątek, 05 grudnia 2014 21:35 |
Kraina słodkości kontynuuje swoją działalność! Tworzą ją uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (klasy I i III RT), opiekunem jest pani Barbara Szczęsnowicz.
W tym roku znowu zamierzamy ciężko i pysznie pracować. Ogromną satysfakcję sprawia nam to, że zajęcia te cieszą się takim dużym zainteresowaniem. Postanowiliśmy dzielić się z Wami tym, co robimy: będziemy tu zamieszczać foty i przepisy, z których możecie skorzystać – to będą wypieki sprawdzone.
Do pysznego zobaczenia!
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 następna > ostatnia >>
|
Strona 3 z 3 |