Klub Historyczny im. AK
Zajęcia pozalekcyjne
Designed by: |
Ciasto parzone |
Wpisany przez Administrator |
poniedziałek, 02 lutego 2015 00:00 |
Eklerki, ptysie
Składniki (na 18 sztuk):
Wykonanie: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.
Creme patissiere waniliowy Składniki:
Wykonanie: W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. Cukier utrzeć z żółtkami do białości (mikserem końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 min., mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać likier (niekoniecznie). Ostudzić, nie mieszając, przykrywając folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu. * na taki krem można położyć folię (by nie zrobił się "kożuch") i trzymać w lodówce do 3 dni ** aby krem był lżejszy, można dodać 230 ml kremówki, lekko ubitej, na samym końcu (ale wtedy będzie go z pewnością zbyt wiele na proponowaną porcję ciastek)
Krem umieścić w rękawie cukierniczym lub łyżką wykładać na spody eklerków, przykrywać górą ciastek. Można ozdobić polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wmieszać masło, wymieszać, do roztopienia. Warto również wypróbować: krem czekoladowy Dodać 100 g roztopionej gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady do mleka, przed dodaniem pasty z jajek. krem kawowy Dodać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej do mleka, przed dodaniem pasty z jajek.
|