Home "Kraina słodkości"
Ogólne
Świąteczny piernik staropolski
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz   
wtorek, 16 grudnia 2014 18:32

Prezentujemy przepis na świąteczny piernik staropolski długo dojrzewający.

 

Składniki:
(szklanka w tym przepisie to 250 ml)

½ kg prawdziwego miodu

2 szklanki cukru

25 dag smalcu (masła)

1 kg dobrej jakości mąki pszennej

3 jajka

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

½ szklanki zimnego mleka

½ łyżeczki soli

2-3 torebki przyprawy do piernika (można zrobić własną kompozycję)

Powidła śliwkowe

Składniki na polewę czekoladową

 

Wykonanie - etap I:

1/2 kg miodu, 2 szklanki cukru oraz 25 dag masła (smalcu) podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia. Masę ostudzić. Do chłodnej lub zaledwie letniej masy dodać stopniowo: 1 kg mąki, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w ½ szklanki zimnego mleka, ½ łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przyprawy do piernika. Można też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.

Ciasto starannie wyrobić (wyrabianie mikserem końcówką typu „hak”, innym razem łyżką, a następnie ręką), przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce, np. do lodówki, by powoli dojrzało – na kilka (2-6) tygodni. Można je przechowywać nawet kilka miesięcy.

Wykonanie - etap II:

Pieczenie:

Zimne, wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na 2-6 części (w zależności od blachy), rozwałkowujemy (im cieńsze placki, tym lepiej - około 1-1,5 cm), pieczemy (blacha wysmarowana tłuszczem, temp. 160-180 stopni) przez około 15-20 min. do raczej suchego patyczka. Nie można zbyt szybko wyjmować ciasta gorącego z blachy, może się kruszyć.

Ochłodzone placki należy przełożyć powidłami.

 

Smacznego!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

My, aby poprawić walory smakowe piernika, przełożyliśmy placki masą z kaszy manny i powidłami.

 

Piernik miał zagościć na świątecznych stołach w domach uczestników Krainy słodkości. Jednak z relacji wynika, że - niestety - ciasto "rozeszło się", a to oznacza, że wypiek nam się udał!



 

 

 
Mmm... babeczki
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz   
wtorek, 16 grudnia 2014 17:45

Prezentujemy apetyczne babeczki z czekoladą i chili upieczone przez uczestników zajęć Kraina słodkości.

 

 

 

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni Celsjusza. W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i chili; w drugiej roztopione masło, jajka, maślankę.

Połączyć składniki suche z mokrymi, dodać pokrojoną czekoladę (w kostkę), wymieszać, przelać do form na muffiny i piec około 20 min.

Palce lizać!

Składniki (około 20 sztuk):

2 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki maślanki

0,75 szklanki cukru

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

2 jajka

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki chili (z tą przyprawą należy uważać!)

 

/przepis na muffiny z czekoladą zaczerpnięto z książki "Pyszne 25" Anny Starmach/

 

Niebawem wypróbujemy przepisy na muffiny z krówkami i domowe sezamki :)

 


 

 
Bożonarodzeniowe wypieki
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz   
poniedziałek, 15 grudnia 2014 22:11

Choinka z pierniczków

 

Składniki (na ok. 3 blachy):

• 550g mąki

• 300g miodu

• 100g cukru pudru

• 120g masła

• 1 jajko

• 2 łyżeczki sody oczyszczonej

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 2 łyżki kakao

• przyprawa do piernika



Wykonanie:

Miód i masło podgrzać, doprowadzić do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Odstawić do przestudzenia. Mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika wymieszać razem. Dodać masło z miodem i jajko. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki.

 


 

 
Świąteczna babka ucierana
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz   
piątek, 05 grudnia 2014 22:10

 

Składniki:

25 dag margaryny

6 jaj

30 dag mąki

20 dag cukru

1 cukier waniliowy

6 łyżek gęstej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka kakao

10 dag bakalii

 

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, następnie naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę, na końcu wymieszać bakalie (można je lekko oprószyć mąką, żeby nie opadły). Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać. Na dno foremki przełożyć ciasto białe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Delikatnie docisnąć do dna drewnianą łopatką. Piec przez około 40 min. w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza.

 

 

Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

/przepis wzięty z książki "Wielka księga ciast siostry Anastazji"/

 

Do naszych babeczek wykorzystaliśmy mniejsze foremki - mnóstwo babeczek to wiele radości. Samodzielnie je ozdobiliśmy - kwiatki wykonaliśmy z lukru plastycznego i barwników spożywczych. Są naprawdę przepyszne!

 

 


 

 
Ciasto parzone
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 02 lutego 2015 00:00

Eklerki, ptysie

Więcej…
 
Zapraszamy do Krainy słodkości!
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz   
piątek, 05 grudnia 2014 21:35

Kraina słodkości kontynuuje swoją działalność! Tworzą ją uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (klasy I i III RT), opiekunem jest pani Barbara Szczęsnowicz.

 

W tym roku znowu zamierzamy ciężko i pysznie pracować. Ogromną satysfakcję sprawia nam to, że zajęcia te cieszą się takim dużym zainteresowaniem. Postanowiliśmy dzielić się z Wami tym, co robimy: będziemy tu zamieszczać foty i przepisy, z których możecie skorzystać – to będą wypieki sprawdzone.

 

Do pysznego zobaczenia!


 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 następna > ostatnia >>

Strona 3 z 3