Home "Kraina słodkości" Ciasto parzone
Ciasto parzone
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 02 lutego 2015 00:00

Eklerki, ptysie

 

Składniki (na 18 sztuk):

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 nieduże jajka

Wykonanie:

W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.
Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Ptysie powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.

Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.

 


 

Creme patissiere waniliowy

Składniki:

  • 600 ml mleka
  • laska wanilii, przekrojona wzdłuż
  • 6 dużych żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 ml likieru (Grand Marnier, Brandy, Kirsch), niekoniecznie

Wykonanie:

W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.

Cukier utrzeć z żółtkami do białości (mikserem końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.

Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 min., mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać likier (niekoniecznie). Ostudzić, nie mieszając, przykrywając folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu.

* na taki krem można położyć folię (by nie zrobił się "kożuch") i trzymać w lodówce do 3 dni

** aby krem był lżejszy, można dodać 230 ml kremówki, lekko ubitej, na samym końcu (ale wtedy będzie go z pewnością zbyt wiele na proponowaną porcję ciastek)

 

Krem umieścić w rękawie cukierniczym lub łyżką wykładać na spody eklerków, przykrywać górą ciastek. Można ozdobić polewą czekoladową.

 


 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)
  • 40 g masła

Czekoladę roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wmieszać masło, wymieszać, do roztopienia.

Warto również wypróbować:

krem czekoladowy

Dodać 100 g roztopionej gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady do mleka, przed dodaniem pasty z jajek.

krem kawowy

Dodać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej do mleka, przed dodaniem pasty z jajek.