Home Oferta szkoły Szkoły dla młodzieży Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych PDF Drukuj

 

Technikum

zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych

nr zawodu: 343404

obszar: turystyczno-gastronomiczny


Nauczysz się się fachowo organizować bankiety, przyjęcia w lokalach gastronomicznych, agroturystycznych, pensjonatach. Będziesz przygotowany do pracy w obiektach zbiorowego wyżywienia (stołówki, restauracje, bary itp.) na stanowiskach takich jak: kelner, bufetowy, w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności, w organizacjach ochrony konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania. Będziesz mógł także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.

 

Uczeń w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowywany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • ocenianie jakości żywności i jej przechowywanie,
  • sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
  • planowanie i ocena żywienia,
  • organizowanie produkcji gastronomicznej,
  • planowanie i realizacja usług gastronomicznych.

 

Kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:

  • T.6.  Sporządzanie potraw i napojów
  • T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

Przedmioty zawodowe:

  • podstawy bhp,
  • język obcy zawodowy,
  • podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej,
  • podstawy gastronomii,
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  • zasady żywienia,
  • planowanie i rachunkowość w gastronomii,
  • usługi gastronomiczne,
  • zajęcia praktyczne,
  • praktyka zawodowa.

 

Minimalna liczba godzin kształcenia zawodowego:

  • efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów oraz efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów - 380 godz.
  • kwalifikacja T.6 Sporządzanie potraw i napojów - 700 godz.
  • kwalifikacja T.15  Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - 300 godz.
  • razem - 1380 godz.

 

Warunki kształcenia w zawodzie

Nauka zawodu odbywa się w formie zajęć teoretycznych, zajęć praktycznych i praktyk zawodowych w pracowniach:

  • technologii gastronomicznej wyposażonej w stoły produkcyjne, kuchenki z piekarnikami, zlewozmywaki, piec do pieczenia, roboty wieloczynnościowe, zestawy garnków i naczyń i inny sprzęt kuchenny;
  • obsługi konsumenta wyposażonej w stanowisko barowe, pomocniki kelnerskie, stanowiska obsługi gości;
  • planowania żywienia wyposażonej w stanowiska komputerowe z dostępem do internetu z oprogramowaniem do planowania usług gastronomicznych, rozliczania i oceny żywności.

 

Wzory dokumentów

 

 

Sondy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama