Technikum
zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych
nr zawodu: 343404
obszar: turystyczno-gastronomiczny
Nauczysz się się fachowo organizować bankiety, przyjęcia w lokalach gastronomicznych, agroturystycznych, pensjonatach. Będziesz przygotowany do pracy w obiektach zbiorowego wyżywienia (stołówki, restauracje, bary itp.) na stanowiskach takich jak: kelner, bufetowy, w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności, w organizacjach ochrony konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania. Będziesz mógł także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Uczeń w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowywany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- ocenianie jakości żywności i jej przechowywanie,
- sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
- planowanie i ocena żywienia,
- organizowanie produkcji gastronomicznej,
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych.
Kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
- T.6. Sporządzanie potraw i napojów
- T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty zawodowe:
- podstawy bhp,
- język obcy zawodowy,
- podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej,
- podstawy gastronomii,
- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
- zasady żywienia,
- planowanie i rachunkowość w gastronomii,
- usługi gastronomiczne,
- zajęcia praktyczne,
- praktyka zawodowa.
Minimalna liczba godzin kształcenia zawodowego:
- efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów oraz efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów - 380 godz.
- kwalifikacja T.6 Sporządzanie potraw i napojów - 700 godz.
- kwalifikacja T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - 300 godz.
- razem - 1380 godz.
Warunki kształcenia w zawodzie
Nauka zawodu odbywa się w formie zajęć teoretycznych, zajęć praktycznych i praktyk zawodowych w pracowniach:
- technologii gastronomicznej wyposażonej w stoły produkcyjne, kuchenki z piekarnikami, zlewozmywaki, piec do pieczenia, roboty wieloczynnościowe, zestawy garnków i naczyń i inny sprzęt kuchenny;
- obsługi konsumenta wyposażonej w stanowisko barowe, pomocniki kelnerskie, stanowiska obsługi gości;
- planowania żywienia wyposażonej w stanowiska komputerowe z dostępem do internetu z oprogramowaniem do planowania usług gastronomicznych, rozliczania i oceny żywności.
Wzory dokumentów
|