Home "Kraina słodkości" Bożonarodzeniowe wypieki
Bożonarodzeniowe wypieki
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz   
poniedziałek, 15 grudnia 2014 22:11

Choinka z pierniczków

 

Składniki (na ok. 3 blachy):

• 550g mąki

• 300g miodu

• 100g cukru pudru

• 120g masła

• 1 jajko

• 2 łyżeczki sody oczyszczonej

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 2 łyżki kakao

• przyprawa do piernika



Wykonanie:

Miód i masło podgrzać, doprowadzić do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Odstawić do przestudzenia. Mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika wymieszać razem. Dodać masło z miodem i jajko. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki.