Home "Kraina słodkości" Świąteczna babka ucierana
Świąteczna babka ucierana
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz   
piątek, 05 grudnia 2014 22:10

 

Składniki:

25 dag margaryny

6 jaj

30 dag mąki

20 dag cukru

1 cukier waniliowy

6 łyżek gęstej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka kakao

10 dag bakalii

 

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, następnie naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę, na końcu wymieszać bakalie (można je lekko oprószyć mąką, żeby nie opadły). Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać. Na dno foremki przełożyć ciasto białe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Delikatnie docisnąć do dna drewnianą łopatką. Piec przez około 40 min. w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza.

 

 

Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

/przepis wzięty z książki "Wielka księga ciast siostry Anastazji"/

 

Do naszych babeczek wykorzystaliśmy mniejsze foremki - mnóstwo babeczek to wiele radości. Samodzielnie je ozdobiliśmy - kwiatki wykonaliśmy z lukru plastycznego i barwników spożywczych. Są naprawdę przepyszne!