Home "Kraina słodkości" Pralinki chałwowe
Pralinki chałwowe
poniedziałek, 20 marca 2017 00:00

 

Składniki na ok. 35 sztuk:

  • 200g sezamu łuskanego (białego)
  • 2 łyżki płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 200g czekolady lub kuwertury gorzkiej

 

Sposób przygotowania:

Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić, od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna.

Ziarna i cukier waniliowy zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25-30s./obr. 10. Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka wanilii i miód dodać do pasty sezamowej i wymieszać. Dodać 2 łyżki miodu (ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy, jaką chcecie uzyskać).

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub profesjonalnie - kuwerturę utemperować.

Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Foremki wstawić na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.

Chałwę wyłożyć do foremek, pozostawiając troszkę miejsca na uzupełnienie czekoladą. Z góry zalać resztą czekolady.

Foremki wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.

 

Przepis  zaczerpnięty ze strony Domowe-Wypieki.pl