Klub Historyczny im. AK
Zajęcia pozalekcyjne
Designed by: |
Pralinki chałwowe |
poniedziałek, 20 marca 2017 00:00 |
Składniki na ok. 35 sztuk:
Sposób przygotowania:
Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić, od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna. Ziarna i cukier waniliowy zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25-30s./obr. 10. Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka wanilii i miód dodać do pasty sezamowej i wymieszać. Dodać 2 łyżki miodu (ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy, jaką chcecie uzyskać). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub profesjonalnie - kuwerturę utemperować. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Foremki wstawić na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Chałwę wyłożyć do foremek, pozostawiając troszkę miejsca na uzupełnienie czekoladą. Z góry zalać resztą czekolady. Foremki wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
Przepis zaczerpnięty ze strony Domowe-Wypieki.pl |