Klub Historyczny im. AK
Zajęcia pozalekcyjne
Designed by: |
Rurki z kremem |
poniedziałek, 24 października 2016 00:00 |
Składniki na około 60 rurek:
Ciasto półkruche szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników (można też zmiksować w malakserze). Owinięte w folię schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie, podsypując lekko mąką, rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić na metalowej kratce, nadziać kremem.
Krem śmietankowy:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wanilią.
/źródło: moje wypieki.com/
|