Home "Kraina słodkości" Kakaowe ptysie z kremem czekoladowym
Kakaowe ptysie z kremem czekoladowym
poniedziałek, 28 listopada 2016 00:00

 

Składniki na ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka

 

Składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 170 g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki cukru pudru

 

Ponadto:

  • cukier puder do oprószenia

 

Wykonanie ciasta parzonego:

Mąkę i kakao przesiać, odstawić.

Masło i wodę umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i kakao, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto będzie gotowe, gdy powstanie gęsta, szklista masa bez grudek, odchodząca od brzegów garnka. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu, aż powstanie gładkie, klejące ciasto bez grudek. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w postaci głęboko wciętej gwiazdki.

Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, pozostawiając spore odstępy (ciasto mocno rośnie). Piec w temp. 200℃ przez 20-30min.

Po upieczeniu wystudzić.

 

Wykonanie kremu czekoladowego:

Czekoladę posiekać. Śmietanę umieścić w małym garnuszku. Podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać cukier, czekoladę, odstawić na 2 min. Po tym czasie mieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; w razie potrzeby zmiksować blenderem, by w sosie nie było widocznych drobinek czekolady. Chłodzić przez noc w lodówce. Następnego dnia ubić na gładki i puszysty krem.

Wystudzone ptysie przekroić. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na dolną część ptysia wycisnąć krem, następnie przykryć górną częścią. Oprószyć cukrem pudrem.