Home "Kraina słodkości" Eklerki tiramisu
Eklerki tiramisu
wtorek, 22 listopada 2016 00:00

 

Ciasto parzone (20-25 sztuk):

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli

W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i cały czas mieszać/ucierać ciasto drewnianą łyżką, nie ściągając z palnika, przez około 2-3 minuty. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne).

 

Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką nr 4B. Wyciskać na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) ciastka o długości około 10-12 cm.

 

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25-30 minut. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu i po bokach. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

Krem tiramisu:

  • 375 g schłodzonego serka mascarpone (1,5 opakowania)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka amaretto
  • 1 łyżeczka zmielonej kawy naturalnej

W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy (kogel-mogel). W kilku turach dodać serek mascarpone, cały czas ubijając. Dodać amaretto, kawę i krótko ubić do połączenia. Schłodzić w lodówce przed rozpoczęciem nadziewania.

 

Dodatkowo:

  • 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kakao (do oprószenia)

Śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić.

 

Wykonanie:

Krem tiramisu przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania. Od spodu, w każdym eklerku zrobić 3 otworki i w taki sposób nadziewać ciastka. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego małą okrągłą tylką. Wycisnąć dekoracyjnie na eklerki. Oprószyć kakao.

 

Przechowywać w lodówce. Eklery po nadzianiu najlepiej zjeść jak najszybciej, będą miękły.

 

/źródło:mojewypieki.com/