Home "Kraina słodkości" Sernik na sękaczu
Sernik na sękaczu
czwartek, 17 grudnia 2015 08:22

 

Kolejna propozycja "Krainy słodkości" na święta i pyszności na bożonarodzeniowym stole. Ciasto jest fantastyczne - jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a walory smakowe - nieziemskie!!!!!

Przepis otrzymaliśmy od Faustyny - uczennicy klasy IV PT.

Składniki:

1,8 kg sera zmielonego (w kostce)
kostka masła śmietankowego
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
7 jajek
2 łyzki kaszy manny 
2 budynie waniliowe (bez gotowania)
łyżeczka proszku do pieczenia
olejek waniliowy
sok z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

Wszystko po kolei dodawać, miksując: cukier, cukier waniliowy, żółtka, masło, ser, kasza manna, budyń, proszek do pieczenia, olejek, cytryna, ubita piana (z pianą wymieszać łyżką). Masę wylać na okruchy od sękacza. Piec w temp. 160 st. Celsjusza, aż się zapiecze (ok. 60 minut, a nawet dłużej).

 

Smacznego :)