Home "Kraina słodkości" Babeczki jogurtowe z nutką cytrynową
Babeczki jogurtowe z nutką cytrynową
czwartek, 17 grudnia 2015 08:03

 

Składniki:

125 g naturalnego jogurtu

75 g masła (roztopionego)

2 duże jaja

skórka z otartej cytryny - pamiętajcie o umyciu, wyszorowaniu, sparzeniu tego owocu (chemia na skórce!)

150 g mąki pszennej

pół łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

125 g drobnego cukru do wypieku

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu wymieszać jogurt z lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i wymieszać (połączyć, roztrzepać). Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej. Formy o dowolnych kształtach do minibabeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasta nałożyć do ¾ ich wysokości. Piec w temperaturze 170°C przez około 25-30 min. lub do „suchego patyczka”. Lekko przestudzić, wyjąć z foremek, wyrównać nożem (ciasto rośnie „z górką”) . Udekorować lukrem.

 

Lukier:

200 g cukru pudru

sok z jednej cytryny

Cukier rozetrzeć z sokiem. Gęstość lukru regulować przez dodanie wody (jeśli będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeżeli będzie zbyt rzadki).

 

My wykorzystaliśmy silikonowe foremki w kształcie filiżanki.

Smacznego!

 

Przepis z blogu mojewypieki.com