Klub Historyczny im. AK
Zajęcia pozalekcyjne
Designed by: |
Babeczki jogurtowe z nutką cytrynową |
czwartek, 17 grudnia 2015 08:03 |
Składniki: 125 g naturalnego jogurtu 75 g masła (roztopionego) 2 duże jaja skórka z otartej cytryny - pamiętajcie o umyciu, wyszorowaniu, sparzeniu tego owocu (chemia na skórce!) 150 g mąki pszennej pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 125 g drobnego cukru do wypieku
Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu wymieszać jogurt z lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i wymieszać (połączyć, roztrzepać). Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej. Formy o dowolnych kształtach do minibabeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasta nałożyć do ¾ ich wysokości. Piec w temperaturze 170°C przez około 25-30 min. lub do „suchego patyczka”. Lekko przestudzić, wyjąć z foremek, wyrównać nożem (ciasto rośnie „z górką”) . Udekorować lukrem.
Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Cukier rozetrzeć z sokiem. Gęstość lukru regulować przez dodanie wody (jeśli będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeżeli będzie zbyt rzadki).
My wykorzystaliśmy silikonowe foremki w kształcie filiżanki. Smacznego!
Przepis z blogu mojewypieki.com |