Klub Historyczny im. AK
Zajęcia pozalekcyjne
Designed by: |
Babka piernikowa |
czwartek, 03 grudnia 2015 13:22 |
"Kraina słodkości" powoli myśli o świątecznych wypiekach. Chcemy Wam zaproponować babkę piernikową.
Składniki:
Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, orzechy, sodę i przyprawy - przesiać, odłożyć. Cukier, mleko, miód, masło, kawę umieścić w garnuszku, zagotować, mieszając, aż do rozpuszczenia się składników i dokładnego połączenia. Po wystudzeniu dodać przesiane orzechy, mąkę, sodę, przyprawę korzenną i wymieszać szpatułką do połączenia. Dodawać po jednym żółtku, krótko mieszając. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z wymieszanym ciastem. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną o średnicy 22 do 23 cm z kominkiem. Piec około 50-60 minut w temperaturze 170ºC lub dłużej do tzw. suchego patyczka.
Przepis z blogu mojewypieki.com. |