Home "Kraina słodkości" Babka piernikowa
Babka piernikowa
czwartek, 03 grudnia 2015 13:22

 

"Kraina słodkości" powoli myśli o świątecznych wypiekach. Chcemy Wam zaproponować babkę piernikową.

 

Składniki:

  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki miodu
  • 125 g masła
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
  • 1 szklanka zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, orzechy, sodę i przyprawy - przesiać, odłożyć.

Cukier, mleko, miód, masło, kawę umieścić w garnuszku, zagotować, mieszając, aż do rozpuszczenia się składników i dokładnego połączenia. Po wystudzeniu dodać przesiane orzechy, mąkę, sodę, przyprawę korzenną i wymieszać szpatułką do połączenia. Dodawać po jednym żółtku, krótko mieszając.

Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z wymieszanym ciastem.

Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną o średnicy 22 do 23 cm z kominkiem.

Piec około 50-60 minut w temperaturze 170ºC lub dłużej do tzw. suchego patyczka.

 

Przepis z blogu mojewypieki.com.