Home "Kraina słodkości" Murzynek z wiśniami
Murzynek z wiśniami
poniedziałek, 12 października 2015 00:00

 

 

Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 300 g konfitury wiśniowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odłożyć.

W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.

Keksówkę o wymiarach dolnych 10 x 20 cm (lub mniejszą) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50-60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu.

 

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 40 g masła

Masło roztopić w niewielkim garnuszku z grubym dnem. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby ściągając garnuszek z palnika. Po lekkim ostudzeniu/zgęstnieniu polać wierzch ciasta.

 

Przepis na to pyszne ciasto zaczerpnięto ze strony Moje Wypieki. Zachęcamy do wypróbowania!