Home Aktualności Promocja zawodów
Promocja zawodów
Ocena użytkowników: / 11
SłabyŚwietny 
Wpisany przez Adam Trejnowski   
piątek, 19 czerwca 2015 08:42

W dniu 15 czerwca 2015 r. odbyła się promocja Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica wśród uczniów piątych klas Szkoły Podstawowej w Sejnach.

 

Dzieci wraz ze swoimi opiekunami przybyły tłumnie na zajęcia. Początkiem spotkania było uroczyste przywitanie gości przez wicedyrektor Renatę Sas. Następnie podzielono uczniów na dwie grupy. Grupa pierwsza (chłopcy) udała się na warsztaty szkolne, gdzie przybliżono im zawody oferowane przez szkołę. Uczniowie pod opieką R. Sas, D. Jagłowskiej, M. Matana oraz A. Trejnowskiego poznawali z bliska zawody z branży mechanicznej. Pod okiem wykwalifikowanych nauczycieli zawodu, tj. H. Borowskiego, K. Stefańskiego, Z. Doroszko oraz P. Szyryńskiego, uczniowie zostali zapoznani z zawodami kowala, spawacza, mechanika oraz rolnika. Zwieńczeniem pobytu grupy uczniów na warsztatach szkolnych był quiz przygotowany przez A. Pankiewicza z wykorzystaniem tablicy multimedialnej. Uczniowie, którzy potrafili bezbłędnie udzielić odpowiedzi na pytania związane z poznanymi wcześniej zawodami, otrzymali drobne upominki.

 

Druga grupa (dziewczęta) wraz z paniami Sylwią Buraczewską i Dianą Wiżlańską-Sławińską udała się do świetlicy internatu na zajęcia aktywizujące dotyczące wypieku chleba „Być dobrym jak chleb”. Dziewczęta aktywnie brały udział w konkursach i zajęciach grupowych. Uczennice ZSCKR Daria Lewkiewicz i Faustyna Czarnecka przedstawiły historię wypieku chleba. Następnie uczestnicy spotkania obejrzeli prezentację multimedialną pt. „Jak ziarno staje się chlebem”, po której został przeprowadzony konkurs tematyczny z nagrodami. Po zapoznaniu się z zasadami domowej produkcji chleba uczniowie szkoły podstawowej obejrzeli film prezentujący produkcję chleba w dużych piekarniach. Największe zainteresowanie wśród uczennic wzbudził konkurs, którego celem było dopasowanie nazw do przygotowanych pięciu gatunków zbóż. Grupa, której udało się trafnie dopasować ziarna do nazw, otrzymała nagrody w postaci lizaków. Po konkursie odbyła się prezentacja zawodów rolnika, młynarza i piekarza nieodłącznie związanych z powstawaniem chleba.

 

Podsumowaniem zajęć było rozwiązanie krzyżówki odnoszącej się do tematyki spotkania. Po zajęciach aktywizujących uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Młodzież miała możliwość degustacji świeżo upieczonego chleba oraz samodzielnego wykonania pizzy.

 

Na koniec pobytu w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sejnach wszyscy uczniowie otrzymali z rąk wicedyrektor Renaty Sas pamiątkowe dyplomy, słodycze i baloniki. Poziom zaangażowania uczniów w poznawanie zawodów najlepiej oddadzą dołączone zdjęcia.

 

 

Sondy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama