Home "Zawodowy start w przyszłość" Kolejny kurs baristy
Kolejny kurs baristy
Wpisany przez Dorota Jagłowska   
piątek, 05 grudnia 2014 22:27

W dniach 28-29.11.2014 r. w ramach projektu „Zawodowy start w przyszłość” odbył się kurs MASTER BARISTA przygotowujący do egzaminu SCAE.

Podczas 16 godzin kursu uczniowie naszej szkoły zapoznali się z następującymi zagadnieniami dotyczącymi kawy:

  • pochodzenie kawy, gatunki kaw, mieszanki kaw, rozpoznawanie ziaren Robusty i Arabiki, wypalanie,
  • przechowywanie kaw, kofeina i jej wpływ na człowieka,
  • parametry prawidłowego espresso, zasada 4m,
  • alternatywne metody parzenia kawy – chemex, drip, aeropress, inne,
  • wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka),
  • spienianie mleka, technika, gospodarowanie mlekiem, specyfikacja,
  • specyfikacja poszczególnych napojów na bazie espresso, między innymi: Ristretto, Americano, Coretto, Mocha, Con Panna, Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso Macchiato, Irish coffee, Ice coffee,
  • zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego,
  • techniki sprzedaży, obsługa gościa w kawiarni,
  • zasady właściwego serwowania oraz podawania kaw,
  • budowanie menu kawowego.

 

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE obejmowały:

  • wykonywanie poznanych kaw przez wszystkich kursantów,
  • wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami,
  • latte art – podstawowe wzory: technika free pouring – wylewanie wzorów za pomocą dzbanka, ething – malowanie wykałaczką, malowanie sosem,
  • cup tasting – kawy jednorodne oraz mieszanki z polskich jak i zagranicznych palarni.

 

Kurs zakończył się egzaminem teoretycznym i praktycznym.