Wpisany przez Dorota Jagłowska
|
piątek, 05 grudnia 2014 22:27 |
W dniach 28-29.11.2014 r. w ramach projektu „Zawodowy start w przyszłość” odbył się kurs MASTER BARISTA przygotowujący do egzaminu SCAE.
Podczas 16 godzin kursu uczniowie naszej szkoły zapoznali się z następującymi zagadnieniami dotyczącymi kawy:
- pochodzenie kawy, gatunki kaw, mieszanki kaw, rozpoznawanie ziaren Robusty i Arabiki, wypalanie,
- przechowywanie kaw, kofeina i jej wpływ na człowieka,
- parametry prawidłowego espresso, zasada 4m,
- alternatywne metody parzenia kawy – chemex, drip, aeropress, inne,
- wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka),
- spienianie mleka, technika, gospodarowanie mlekiem, specyfikacja,
- specyfikacja poszczególnych napojów na bazie espresso, między innymi: Ristretto, Americano, Coretto, Mocha, Con Panna, Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso Macchiato, Irish coffee, Ice coffee,
- zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego,
- techniki sprzedaży, obsługa gościa w kawiarni,
- zasady właściwego serwowania oraz podawania kaw,
- budowanie menu kawowego.
ZAJĘCIA PRAKTYCZNE obejmowały:
- wykonywanie poznanych kaw przez wszystkich kursantów,
- wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami,
- latte art – podstawowe wzory: technika free pouring – wylewanie wzorów za pomocą dzbanka, ething – malowanie wykałaczką, malowanie sosem,
- cup tasting – kawy jednorodne oraz mieszanki z polskich jak i zagranicznych palarni.
Kurs zakończył się egzaminem teoretycznym i praktycznym.
|