
|
Składniki: (szklanka w tym przepisie to 250 ml)
½ kg prawdziwego miodu
2 szklanki cukru
25 dag smalcu (masła)
1 kg dobrej jakości mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki zimnego mleka
½ łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika (można zrobić własną kompozycję)
Powidła śliwkowe
Składniki na polewę czekoladową
|
Wykonanie - etap I:
1/2 kg miodu, 2 szklanki cukru oraz 25 dag masła (smalcu) podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia. Masę ostudzić. Do chłodnej lub zaledwie letniej masy dodać stopniowo: 1 kg mąki, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w ½ szklanki zimnego mleka, ½ łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przyprawy do piernika. Można też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
Ciasto starannie wyrobić (wyrabianie mikserem końcówką typu „hak”, innym razem łyżką, a następnie ręką), przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce, np. do lodówki, by powoli dojrzało – na kilka (2-6) tygodni. Można je przechowywać nawet kilka miesięcy.
Wykonanie - etap II:
Pieczenie:
Zimne, wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na 2-6 części (w zależności od blachy), rozwałkowujemy (im cieńsze placki, tym lepiej - około 1-1,5 cm), pieczemy (blacha wysmarowana tłuszczem, temp. 160-180 stopni) przez około 15-20 min. do raczej suchego patyczka. Nie można zbyt szybko wyjmować ciasta gorącego z blachy, może się kruszyć.
Ochłodzone placki należy przełożyć powidłami.
Smacznego!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
My, aby poprawić walory smakowe piernika, przełożyliśmy placki masą z kaszy manny i powidłami.
Piernik miał zagościć na świątecznych stołach w domach uczestników Krainy słodkości. Jednak z relacji wynika, że - niestety - ciasto "rozeszło się", a to oznacza, że wypiek nam się udał!
|