Świąteczna babka ucierana |
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz
|
piątek, 05 grudnia 2014 22:10 |

|
Składniki:
25 dag margaryny
6 jaj
30 dag mąki
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
10 dag bakalii
Sposób wykonania:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, następnie naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę, na końcu wymieszać bakalie (można je lekko oprószyć mąką, żeby nie opadły). Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać. Na dno foremki przełożyć ciasto białe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Delikatnie docisnąć do dna drewnianą łopatką. Piec przez około 40 min. w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza.
|
Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
/przepis wzięty z książki "Wielka księga ciast siostry Anastazji"/
Do naszych babeczek wykorzystaliśmy mniejsze foremki - mnóstwo babeczek to wiele radości. Samodzielnie je ozdobiliśmy - kwiatki wykonaliśmy z lukru plastycznego i barwników spożywczych. Są naprawdę przepyszne!
|
|