Klub Historyczny im. AK
Zajęcia pozalekcyjne
Designed by: |
Szarlotka z kremem |
poniedziałek, 28 września 2015 00:00 |
Składniki: 3 szklanki mąki krupczatki (można zamienić na tortową - krupczatka nada kruchości ciastu) 5 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego kostka margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany
Wykonanie: Mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i margaryną posiekać nożem (zarobić ciasto). Następnie dodać 5 żółtek oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest zbyt luźne, można dodać trochę mąki. 1/3 zamrozić, a resztę rozwałkować na blachę.
Dodatkowo: 1 kg jabłek 1 szklanka cukru 2 opakowania jasnego budyniu 5 białek
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ze szklanką cukru ubić na sztywną pianę i - gdy piana jest już gęsta - dodać budynie. Na ciasto w blaszce wyłożyć starte jabłka, następnie masę białkowo-budyniową. Na wierzch zetrzeć odłożony kawałek ciasta (wyjąć z lodówki). Ciasto piec około 60 minut w temp. 200 st C.
|