Home "Kraina słodkości" Szarlotka z kremem
Szarlotka z kremem
poniedziałek, 28 września 2015 00:00

 

Składniki:

3 szklanki mąki krupczatki (można zamienić na tortową - krupczatka nada kruchości ciastu)

5 łyżek cukru

opakowanie cukru waniliowego

kostka margaryny

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany

 

Wykonanie:

Mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i margaryną posiekać nożem (zarobić ciasto). Następnie dodać 5 żółtek oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest zbyt luźne, można dodać trochę mąki. 1/3 zamrozić, a resztę rozwałkować na blachę.

 

Dodatkowo:

1 kg jabłek

1 szklanka cukru

2 opakowania jasnego budyniu

5 białek

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ze szklanką cukru ubić na sztywną pianę i - gdy piana jest już gęsta - dodać budynie.

Na ciasto w blaszce wyłożyć starte jabłka, następnie masę białkowo-budyniową. Na wierzch zetrzeć odłożony kawałek ciasta (wyjąć z lodówki). Ciasto piec około 60 minut w temp. 200 st C.