Home Aktualności Tydzień dobrego chleba
Tydzień dobrego chleba
Ocena użytkowników: / 6
SłabyŚwietny 
Wpisany przez Jolanta Kaufman (kl. II RT)   
poniedziałek, 27 października 2014 00:00

Realizacja projektu Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2014 rozpoczęła się od trzydniowych warsztatów pt. "Dobry chleb na każdym stole - bądź świadomym konsumentem" w terminie 17-19 września.

Uczestniczyły w nich uczennice klasy III RT Wioletta Buchowska i Natalia Obuchowska oraz Jolanta Kaufman z klasy II RT pod opieką pani Barbary Szczęsnowicz. Dziewczęta dowiedziały się, jakie znaczenie ma zdrowa żywność i zdrowy styl życia.

 


 

Kolejne działania w ramach projektu zostały przeprowadzone w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach w dniach 20-22.10.2014 r. Pierwszego dnia  uczniowie klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych udali się do miejscowej piekarni, gdzie poznali technologię produkcji pieczywa. Wykonali też plakaty dotyczące zdrowej żywności i zdrowego stylu życia.

 

 

 


 

Niezwykle owocny okazał się drugi dzień realizacji projektu. Uczniowie klas I-IV sporządzali zdrowy chleb na zakwasie, którego można było potem spróbować.

 

 

 

W ostatnim dniu przeprowadzone zostały zajęcia dla gimnazjalistów. Młodzież miała możliwość obejrzenia prezentacji na temat gatunków zbóż, zdrowego pieczywa oraz pozytywnego wpływu zdrowej żywności na nasze życie.

 

 

Podsumowując akcję Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2014 możemy stwierdzić, iż jesteśmy zadowoleni z podjętych działań. Dzięki nim wielu z nas mogło doświadczyć pracy zespołowej, a przede wszystkim zdobyć interesujące informacje na temat wypieku chleba dawniej i dziś.

 

Sondy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama