Home Aktualności Dobry chleb na każdym stole
Dobry chleb na każdym stole
Ocena użytkowników: / 7
SłabyŚwietny 
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz   
poniedziałek, 22 września 2014 19:53

W dniach 17-19 września uczennice kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Wioletta Buchowska (III RT), Natalia Obuchowska (III RT) i Jolanta Kaufman (II RT), pod opieką pani Barbary Szczęsnowicz, uczestniczyły w warsztatach gastronomicznych pod hasłem: "Dobry chleb na każdym stole - bądź świadomym konsumentem".

 

Organizatorem tego spotkania była Fundacja Dobre Życie, którą reprezentowała pani Walentyna Rakiel-Czarnecka. Patronat nad akcją objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Uczestnicy warsztatów zostali przygotowani do roli liderów kampanii "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014". Akcja zostanie przeprowadzona w dniach 16-23 października. Podczas szkolenia odbyły się wykłady na temat wypieku chleba tradycyjnymi metodami. Uczestnikom przybliżono zagadnienia związane z procesem fermentacji i jej znaczeniem dla zdrowia człowieka oraz przedstawiono walory odżywcze i smakowe pieczywa sporządzanego na zakwasie. W ramach relaksu odbyły się zajęcia treningowe z wykorzystaniem metody nordic walking.

 

Kampania ma na celu zwrócenie uwagi na dramatyczny spadek spożycia chleba oraz powrót do tradycji wypieku chleba w domach, jak to robiły nasze babcie.

 

 

 

 

 

 

 

Sondy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama