Kurs kelnerski
poniedziałek, 16 czerwca 2014 12:56

W dniach 13-15 czerwca 2014 r. w naszej szkole odbył się kurs kelnerski dla 20 uczniów TŻiGD/UG oraz 3 nauczycieli uczących w tym zawodzie.

 

Zajęcia prowadził prezes Krajowego Stowarzyszenia Kelnerów oraz Akademii Kelnerskiej - pan Grzegorz Górnik.

 

Kurs był bardzo interesujący. Program zawierał nastepujące zagadnienia:

1. Organizacja zakładów gastronomicznych.

2. Rodzaje zakładów gastronomicznych, wyposażenie sali konsumpcyjnej, układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego.

3. Technika pracy w zakładach gastronomicznych.

4. Techniki obsługi konsumenta przy stole.

5. Ogólne wiadomości o potrawach i napojach.

6. Podstawowa wiedza o winach.

7. Podstawy zarządzania barem: organizacja baru, zarządzanie barem.